domingo, 31 de marzo de 2019


Taller de contes i relats breus                 DEURES – 24

Escriure un relat d’entre mig foli i 1 foli i mig.

Narrador: 3a persona

Gènere: ROMANTICISME

Època: Segle XIX

El romanticisme va ser un moviment tant cultural com polític que s'originà a Alemanya a final del segle XVIII, inicialment com a moviment literari, però que ràpidament passà a influenciar totes les arts. Busca constantment la llibertat autèntica , i anteposava, abans de tot:

  • La major importància del sentiment enfront de la raó.
  • El dramatisme, amb accions i emocions portades a l'extrem.
  • La forta tendència nacionalista de cada país.
  • La del liberalisme en contraposició al despotisme il·lustrat.
  • La de l'originalitat en contra de la tradició grecollatina.
  • La creativitat enfront de la imitació neoclàssica.
  • La nostàlgia per un paradís perdut (la infància o una nació).[1]
  • L'obra imperfecta, inacabada i oberta en lloc de l'obra perfecta, conclosa i tancada.

És propi d'aquest moviment:

Una gran apreciació de les coses personals, un subjectivisme i individualisme absolut, un culte al jo fonamental i al caràcter nacional o Volksgeist, en contraposició a la universalitat i sociabilitat de la Il·lustració del segle XVIII; en aquest sentit, els màxims exponents romàntics són, amb freqüència, prototipus de rebel·lia (Don Joan, el pirata, Prometeu) i els autors romàntics trenquen qualsevol normativa o tradició cultural que ofegui la seva llibertat.

 

 

Literatura

La literatura es caracteritza per la recerca de l'originalitat, l'abandonament dels preceptes clàssics de composició i el predomini de la lírica. Apareixen, per primer cop, personatges marginals vists com a símbol de llibertat, i que estan al marge de les convencions socials. El jo de l'autor és el centre de la inspiració. S'utilitzen molts recursos retòrics buscant una certa catarsi en el lector i que se senti com l'escriptor, abandonat, sol i incomprès. Triomfa la literatura gòtica i els fulletons.


 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario